Kimutatások

Kimutatások

Kimutatások

A létesítménygazdálkodási szoftverek elsődleges feladata a felelős felhasználók, a döntéshozatal segítése naprakész, pontos adatokkal, könnyen értelmezhető kimutatásokkal. A trend kimutatások és KPI (Key Performance Indicator) mutatók a legfrissebb adatokból állnak elő segítve a napi munkát, a magas színvonalú szolgáltatás nyújtását a költségek alacsonyan tartásával.

Az archifm.net rendszer két módon ad támogatást a döntéshozók számára:

  1. azonnali közbeavatkozásra “Mérőórákkal”, vagy
  2. részletes kimutatásokkal.

 Formázott kimutatások

A folyamatos munkát segítő gyors betekintés mellett legalább ennyire fontos a professzionális, formázott kimutatások készítése is. Ezek a kimutatások lehetnek olvasható, szép és több oldalas kimutatások grafikonokkal, de lehetnek csak előkészített táblázatok pl. Excel számára, a további feldolgozást és elemzést támogatandó. Bármelyik is készül, az archifm.net rendszerben ezek a kimutatások mindig naprakész adatokból készülnek.

Néhány kimutatást a rendszer alapinstallációja is tartalmaz, de a legtöbb esetben felhasználóink egyedi igényekkel szoktak előállni. Ez olyannyira természetes, hogy az archifm.net rendszer nemcsak fejlesztők, és bevezető cégek által, hanem a megrendelő saját szakértői által is testre szabhatóak. Új kimutatások létrehozása a legtöbb esetben egyszerűen, felhasználói szinten is megvalósítható, ha ennél több kell, akkor is a rendszerbe könnyen felvehetők új kimutatások.

Pivot elemzések készítése, változások, trendek megjelenítése, vagy bonyolult számításokra épülő kimutatások segítik felhasználóink napi munkáját. Ezeket egyszeri alkalommal el kell készíteni, azaz meg kell fogalmazni a szoftverrendszer számára, hogy pontosan mit is szeretnénk látni, milyen szűrésekkel, milyen adatköröket érintően. Miután ezt megfogalmaztuk, ezek a kimutatások, mint sablonok elmenthetők későbbi lekérdezésként való futtatásként.

Formázott kimutatások

A lekérdezések mindig a friss, naprakész adatokon futnak, melyeket szűrési paraméterek alkalmazásával a felhasználók mindig aktuálisan csak arra az adatkörre korlátozhatnak, ami épp érdekli őket. Az adatok elemzése nemcsak a tárolt adatokon történhet, hanem számíttatni is lehet adatokat, melyek csoportosítás, vagy egyéb elemzés alapját is képezhetik. A táblázatok alján lehetőség van összesítők, átlagolások készítésére, valamint megadhatók sorbarendezési feltételek, vagy értékhatártól, feltételtől függő színezésre is.

Természetesen a kimutatások futtatása során is számos kulcs információ, értékes adat felmerülhet, melyet csak avatott kezekbe szabad eljuttatni. Ezt segítendő az archifm.net rendszer jogosultságkezelése kiterjed a kimutatások láthatóságára is, valamint – megfelelő előkészítés esetén – a kimutatások tartalma is automatikusan csak a jogosult adatköröket tartalmazza.

Némely esetben a nagy számítási igény lassú futást eredményez összetett kimutatások, elemzések készítése során. Ezekre az esetekre a rendszer úgy tud segítséget adni, hogy a szerver időzített formában elvégzi a szükséges számításokat, majd az elkészült eredményt automatikusan elküldi e-mailben egy előre megadott címzetti listára. Természetesen sok számítást fel lehet gyorsítani adatbáziskezelési “trükkökkel”, de ez mindig egyedi testre szabás keretében biztosítható, fejlesztői közreműködéssel.