ArchiCAD

ArchiCADAz archifm.net létesítménygazdálkodási rendszer a területgazdálkodás, tervezés és kimutatások futtatása során nemcsak alfanumerikus, hanem grafikus felülettel is felhasználóink rendelkezésérére áll. Ezt az ArchiCAD 3 dimenziós CAD szoftverrel valósítja meg, szerves részeként integráltan működik együtt a rajzi és adatbázis műveletek során.

Miután az ArchiCAD Magyarországon a legelterjedtebb építészeti tervezőrendszer, ezért számos épületről létezik már épületmodell, vagy legalább egy elektronikus tervrajz. Az archifm.net rendszer a már meglévő tervrajzokból az elődjéhez, az ArchiFM-hez hasonlóan rengeteg információt ki tud nyerni. Ez egyrészről nagyban gyorsítja a kezdeti adatfeltöltést, másrészről alapjául szolgálhat a később grafikus működésnek is.

Bár a rajzi adatkezelés nem kötelező, sőt sok esetben túlzó munkát és költséget is jelenthet pl. raktárak vagy bontásra szánt épületek esetében, a legtöbb esetben sok előnyt nyújt a felhasználó számára. Egy irodaház esetén annak megtervezése, hogy melyik dolgozó hol fog ülni, vagy egy költözés megtervezésénél, vagy rendelkezésre álló bérbeadható irodák grafikus listázásánál a rajzi adatkezelés jelentős kényelmet, biztonságot és gyors munkát tesz lehetővé a létesítménygazdálkodást végző felhasználók számára.

Az archifm.net funkcióinak ArchiCAD integrációja olyan erős, hogy az ArchiCAD saját menüi között jelenik meg az összes létesítménygazdálkodási funkció, felhasználói oldalról nézve szerves része lesz az ArchiCAD-nek ez a tevékenység. Az adatmódosítások mindkét funkcionális oldalon történhetnek, minden adatváltozás egységesen történik a rajzban és az adatbázisban is.

Természetesen ha kapcsolódik rajzi állomány a létesítménygazdálkodási adatokhoz, attól még nem kötelező azt minden egyes alkalommal megnyitni, kezelni. Az archifm.net szoftver minden komponense alkalmazható önállóan is azokon az épületeken is, melyek egyébként rendelkeznek rajzi állománnyal.