Döntéshozói eszközök

A létesítménygazdálkodási szoftverek elsődleges feladata a felelős felhasználók, a döntéshozatal segítése naprakész, pontos adatokkal, könnyen értelmezhető kimutatásokkal. A trend kimutatások és KPI (Key Performance Indicator) mutatók a legfrissebb adatokból állnak elő segítve a napi munkát, a magas színvonalú szolgáltatás nyújtását a költségek alacsonyan tartásával.

Az archifm.net rendszer két módon ad támogatást a döntéshozók számára:

  1. azonnali közbeavatkozásra “Mérőórákkal”, vagy
  2. részletes kimutatásokkal.

Azonnali beavatkozás “Mérőórák” használatával

MűszerfalAz élő, működő rendszer folyamatosan frissül új hibabejelentésekkel, vagy mért adatok által, de egyszerűen az idő múlásával is. Az archifm.net rendszer Műszerfal képernyőjére mérőórák és grafikonok helyezhetők el, melyek mért adatok változását tudják mutatni, de pl. készíthető egy olyan “Mérőóra” is, mely ikonok váltásával jelzi ki, ha vannak hamarosan lejáró szerződések, melyek gondozásra szorulnak. Bármilyen létesítménygazdálkodási adatkörre készíthetők ilyen mérőórák vagy grafikonok, sőt akár összevető grafikonok is, melyek összevetik az aktuális adatokat egy előző időszak hasonló adataival.

Ezt kiegészítendő az FM szoftverrendszer támogatja olyan mérőórák elhelyezését is, melyek a Windows asztalára, böngészőtől vagy futó programtól függetlenül folyamatosan frissíti a tartalmát és gyors betekintést enged fontos szakmai mutatókba (KPI indikátorokba).

 

Formázott kimutatások

Formázott kimutatásokA folyamatos munkát segítő gyors betekintés mellett legalább ennyire fontos a professzionális, formázott kimutatások készítése is. Ezek a kimutatások lehetnek formázott kimutatások grafikonokkal, de lehetnek csak előkészített táblázatok pl. Excel számára, a további feldolgozást és elemzést támogatandó. Bármelyik is készül, az archifm.net rendszerben ezek a kimutatások mindig naprakész adatokból készülnek.

Néhány kimutatást a rendszer alapinstallációja is tartalmaz, de a legtöbb esetben felhasználóink egyedi igényekkel szoktak előállni. Ez olyannyira természetes, hogy az archifm.net rendszer nemcsak fejlesztők, és bevezető cégek által, hanem a megrendelő saját szakértői által is testre szabhatóak. Új kimutatások létrehozása a legtöbb esetben egyszerűen, felhasználói szinten is megvalósítható, ha ennél több kell, akkor is a rendszerbe könnyen felvehetők új kimutatások.

Természetesen a kimutatások futtatása során is számos kulcs információ, értékes adat felmerülhet, melyet csak avatott kezekbe szabad eljuttatni. Ezt segítendő az archifm.net rendszer jogosultságkezelése kiterjed a kimutatások láthatóságára is, valamint – megfelelő előkészítés esetén – a kimutatások tartalma is automatikusan csak a jogosult adatköröket tartalmazza.

Némely esetben a nagy számítási igény lassú futást eredményez összetett kimutatások, elemzések készítése során. Ezekre az esetekre a rendszer úgy tud segítséget adni, hogy a szerver időzített formában elvégzi a szükséges számításokat, majd az elkészült eredményt automatikusan elküldi e-mailben egy előre megadott címzetti listára. Természetesen sok számítást fel lehet gyorsítani adatbáziskezelési “trükkökkel”, de ez mindig egyedi testre szabás keretében biztosítható, fejlesztői közreműködéssel.

Egyedi kimutatások a cég standardjai szerint – a Report Designer

A létesítménygazdálkodási vezetők már felépítették saját standard kimutatásaikat, melyeket cégeikre igazítottak és napi szinten alkalmaznak. Egy CAFM rendszer bevezetésével számos előnyre lehet szert tenni, ezek egyike az, hogy nemzetközi standardokon, vagy egyéb projekt tapasztalatokon alapuló kimutatásokhoz, tudáshoz lehet jutni. Bár ezek a kimutatások új lehetőségeket biztosítanak, mindig szükség van cégspecifikus, jól meghatározott és már működő kimutatások használatára is, melyeket egyébként már minden döntéshozó ismer a cégben.

Ezeket a kimutatásokat egyszerűen létre lehet hozni, majd beépíteni az archifm.net rendszerbe a Report Designer komponens használatával, mely a kimutatások “ahogy látod, úgy kapod” szerkesztője. Ennek az önálló alkalmazásnak a használatával minden cég és gyakorlott felhasználó létrehozhatja saját kimutatásait, melyek rendelkezhetnek egyedi céges arculattal, adatsablonokkal és számításokkal, majd a végén elérhetővé tehetők az archifm.net webes rendszer minden felhasználója számára.